Weerbaar in de zorg

Informatie voor medewerkers

 

Trainingen rond agressie en weerbaarheid op het werk

Als je met mensen werkt, kun je naast de vele leuke contacten, ook minder leuke dingen meemaken.
Je kunt te maken krijgen met agressie of ongewenst gedrag. Van kinderen of jongeren waar je mee werkt, of van cliënten, bewoners, collega’s, bezoekers of klanten. Wellicht wordt je wel eens uitgescholden, heb je te maken met fysiek geweld, voel je je bedreigd of geïntimideerd of heb je last van ongepaste vragen, geroddel of ongewenste seksuele aandacht.

Ook al is er tegenwoordig meer aandacht voor agressie op het werk, het blijft vaak lastig om erover te praten én om er iets aan te doen. Veel mensen zoeken het bij zichzelf, vinden dat zij te onzeker zijn, dat ze er niet goed genoeg op reageren of denken dat anderen er geen problemen mee hebben. Datzelfde geldt als het gaat om ongewenst gedrag of seksuele intimidatie. Ook daarbij denken mensen, vooral vaak  vrouwen, bij zichzelf dat ze niet zo moeilijk moeten doen, zich niet moeten aanstellen en dat het vanzelf wel overgaat.

Gevolg hiervan is dat medewerkers soms lang lastige, vervelende en bedreigende situaties accepteren en er weinig over praten. Hierdoor weten ze niet dat er meer collega’s tegen vergelijkbare situaties aanlopen. Ook weten leidinggevenden daardoor soms niet wat er op dit vlak speelt op de werkvloer en kunnen zij er ook geen actie op ondernemen.

Een training kan je handvatten geven om vervelend gedrag aan te pakken. Door te leren hoe je je weerbaar(der) opstelt en hoe je je grenzen aan kan geven, kun je veel van dit soort situaties voorkomen en/of stoppen. Zo hou je meer plezier in je werk.

Wij bieden op twee manieren trainingen aan.

  • 2 keer per jaar organiseren we een trainingsdag voor een bepaalde doelgroep. Je kunt je daarvoor aanmelden via je werkgever of zelf als particulier. Als je belangstelling voor de trainingsdagen hebt, kun je je gegevens op de startpagina achterlaten. Dan krijg je bericht als er een dag start. Je kunt ons ook mailen als je voor jouw beroepsgroep een trainingsdag wilt. Aanvragen vanuit de praktijk zijn voor ons vaak aanzet tot een trainingsdag.
  • Je kunt via je werk laten weten dat je graag een training op je werk wilt. Zo kun je je collega’s eens polsen of zij als team een training willen volgen. Veel mensen onderschatten hoe belangrijk je collega’s zijn in het begrenzen van ongewenst gedrag. Contact opnemen met je leidinggevende kan ook een goede stap zijn. Zij zijn lang niet altijd op de hoogte van wat medewerkers tegenkomen en zijn vaak bereidt om in de instelling eens te kijken hoe een training aan medewerkers aangeboden kan worden. Verwijs ze naar de website voor meer informatie.