Trainingen rond agressie en weerbaarheid op het werk
Als je met mensen werkt, kun je naast de vele leuke contacten, ook minder leuke dingen meemaken.
Je kunt te maken krijgen met agressie of ongewenst gedrag. Van kinderen of jongeren waar je mee werkt, of van cliënten, bewoners, collega’s, bezoekers of klanten. Wellicht wordt je wel eens uitgescholden, heb je te maken met fysiek geweld, voel je je bedreigd of geïntimideerd of heb je last van ongepaste vragen, geroddel of ongewenste seksuele aandacht.
Ook al is er tegenwoordig meer aandacht voor agressie op het werk, het blijft vaak lastig om erover te praten én om er iets aan te doen. Veel mensen zoeken het bij zichzelf, vinden dat zij te onzeker zijn, dat ze er niet goed genoeg op reageren of denken dat anderen er geen problemen mee hebben. Datzelfde geldt als het gaat om ongewenst gedrag of seksuele intimidatie. Ook daarbij denken mensen, vooral vaak vrouwen, bij zichzelf dat ze niet zo moeilijk moeten doen, zich niet moeten aanstellen en dat het vanzelf wel overgaat.
Gevolg hiervan is dat medewerkers soms lang lastige, vervelende en bedreigende situaties accepteren en er weinig over praten. Hierdoor weten ze niet dat er meer collega’s tegen vergelijkbare situaties aanlopen. Ook weten leidinggevenden daardoor soms niet wat er op dit vlak speelt op de werkvloer en kunnen zij er ook geen actie op ondernemen.
Een training kan je handvatten geven om vervelend gedrag aan te pakken. Door te leren hoe je je weerbaar(der) opstelt en hoe je je grenzen aan kan geven, kun je veel van dit soort situaties voorkomen en/of stoppen. Zo hou je meer plezier in je werk.
Wij bieden op twee manieren trainingen aan.